Piemonten viinialueista tunnetuimmat ovat kulttimaineeseen
noussut (ja kallis) Barolo ja sen pikkusisko Barbaresco. Molemmat alueet ovat
Alban kaupungin lähistöllä, Barolo lounaaseen ja Barbaresco itään jättäen Alban
siis keskelle mainioksi tukikohdaksi. Albasta pohjoiseen ja luoteeseen
sijaitsee tuntemattomampi, mutta ehdottomasti nouseva Roeron alue, jonka
parhaat viinit eivät juuri kalpene naapureidensa rinnalla. Alue on saman lailla
kumpuilevaan kuin muukin Alban ympäristö, joten maisemat ovat hyvin
samankaltaiset; mäkiä ja laaksoja, pieniä kyliä ja kaupunkeja 5 km:n välein.
Tämä on muuten erinomainen alue pyöräilyyn; niin maastopyörällä pitkin
viinitarhoja kuin myös maantiellä (jos ei kaipaa vuoristonousuja). Korkeuseroa
on enimmillään Barolon puolella on 300-400 metriä, Roerossa hieman vähemmän.
Maaperältään Roero on pääosin hiekkamaata joskin joillakin viinitarhoilla on
myös tämän lisäksi jonkin verran kalkkipitoisia maa-aineksia. Täten maaperä
muistuttaa itäpuolista Barolon aluetta (Monforte, Serralunga). Ilmastohan on
sitten sama kuin viereisillä alueilla. Alue ulottuu 11 kunnan alueelle. Alueella
on myös Conzanon kylä, josta on saanut nimensä tunnettu alkoholintuottaja.
Roeron alue tunnetaan eritoten kuivista, raikkaista
arneis-rypäleesen perustuvista valkoviineistään. Toinen alueen päärypäleistä on
nebbiolo, jota tuotetaan joko Nebbiolo d’Alba nimikkeen alla tai sitten
laadukkaammilla Roero Rosso tai Roero Riserva laatuluokituksilla. Jonkin verran
viljellään myös muita rypäleitä kuten barberaa ja valkoisista favoritaan (joka
Sisiliassa tunnetaan vermentino nimellä).
Roeron luokitellut viini
- Roero DOCG
- Roero; kypsytys vähintään 20 kk, joista vähintään 6 kk tammessa
- Roero Riserva; kypsytys vähintään 32 kk, joista vähintään 6kk tammessa
- Roero Arneis; kypsytys vähintään 4 kk
- Roero Arneis Riserva; kypsytys vähintään 16 kk
- Roero Arneis spumante
Roero DOC
- Langhe Favorita
- Cisterna d’Asti
- Langhe Rosso
- Barbera d’Alba
- Barbera d’Alba Superiore
- Nebbiola d’Alba
Arneis- rypälelajikkeen arvellaan olevan kotoisin näiltä
seuduilta ja saaneen nimensä Renesio-viinitarhasta, joka sijaiseen kukkulalla
Canalen kaupungin pohjoispuolella. Monet Barolon tuottajat omistavat tiluksia
Roeron puolella ja kasvattavat arneiksensa siellä. Toisaalta joillakin Roeron
tuottajilla on oikeus omistuksia Barolossa ja niillä on valikoimassaan myös
baroloviinejä.
Tunnetuimpia Roeron viinin tuottajia ovat mm.
- Angelo Negri
- Malabaila
- Giovanni Almondo
- Cascina Ca’ Rossa
- Monchiero Carbone
- Enrico Serafino
- Malvirà
- Matteo Correggia
Alue
|
viinin viljelyala
|
viinin tuotanto
|
saanut luokituksen
|
Roero
|
814 ha
|
51 000 hl
|
DOC 1985; DOCG 2004
|
Barolo
|
1748 ha
|
110 000 hl
|
DOC 1966; DOCG 1980
|
Barbaresco
|
671 ha
|
33 000 hl
|
DOC 1966; DOCG 1980
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti