Roeron viinialue


Piemonten viinialueista tunnetuimmat ovat kulttimaineeseen noussut (ja kallis) Barolo ja sen pikkusisko Barbaresco. Molemmat alueet ovat Alban kaupungin lähistöllä, Barolo lounaaseen ja Barbaresco itään jättäen Alban siis keskelle mainioksi tukikohdaksi. Albasta pohjoiseen ja luoteeseen sijaitsee tuntemattomampi, mutta ehdottomasti nouseva Roeron alue, jonka parhaat viinit eivät juuri kalpene naapureidensa rinnalla. Alue on saman lailla kumpuilevaan kuin muukin Alban ympäristö, joten maisemat ovat hyvin samankaltaiset; mäkiä ja laaksoja, pieniä kyliä ja kaupunkeja 5 km:n välein. Tämä on muuten erinomainen alue pyöräilyyn; niin maastopyörällä pitkin viinitarhoja kuin myös maantiellä (jos ei kaipaa vuoristonousuja). Korkeuseroa on enimmillään Barolon puolella on 300-400 metriä, Roerossa hieman vähemmän. Maaperältään Roero on pääosin hiekkamaata joskin joillakin viinitarhoilla on myös tämän lisäksi jonkin verran kalkkipitoisia maa-aineksia. Täten maaperä muistuttaa itäpuolista Barolon aluetta (Monforte, Serralunga). Ilmastohan on sitten sama kuin viereisillä alueilla. Alue ulottuu 11 kunnan alueelle. Alueella on myös Conzanon kylä, josta on saanut nimensä tunnettu alkoholintuottaja.

Roeron alue tunnetaan eritoten kuivista, raikkaista arneis-rypäleesen perustuvista valkoviineistään. Toinen alueen päärypäleistä on nebbiolo, jota tuotetaan joko Nebbiolo d’Alba nimikkeen alla tai sitten laadukkaammilla Roero Rosso tai Roero Riserva laatuluokituksilla. Jonkin verran viljellään myös muita rypäleitä kuten barberaa ja valkoisista favoritaan (joka Sisiliassa tunnetaan vermentino nimellä).

Roeron luokitellut viini
  • Roero DOCG
  • Roero; kypsytys vähintään 20 kk, joista vähintään 6 kk tammessa
  • Roero Riserva; kypsytys vähintään 32 kk, joista vähintään 6kk tammessa
  • Roero Arneis; kypsytys vähintään 4 kk
  • Roero Arneis Riserva; kypsytys vähintään 16 kk
  • Roero Arneis spumante


Roero DOC
  • Langhe Favorita
  • Cisterna d’Asti
  • Langhe Rosso
  • Barbera d’Alba
  • Barbera d’Alba Superiore
  • Nebbiola d’Alba


Arneis- rypälelajikkeen arvellaan olevan kotoisin näiltä seuduilta ja saaneen nimensä Renesio-viinitarhasta, joka sijaiseen kukkulalla Canalen kaupungin pohjoispuolella. Monet Barolon tuottajat omistavat tiluksia Roeron puolella ja kasvattavat arneiksensa siellä. Toisaalta joillakin Roeron tuottajilla on oikeus omistuksia Barolossa ja niillä on valikoimassaan myös baroloviinejä.

Tunnetuimpia Roeron viinin tuottajia ovat mm.
  • Angelo Negri
  • Malabaila
  • Giovanni Almondo
  • Cascina Ca’ Rossa
  • Monchiero Carbone
  • Enrico Serafino
  • Malvirà
  • Matteo Correggia


Alue
viinin viljelyala
viinin tuotanto
saanut luokituksen
Roero
814 ha
51 000 hl
DOC 1985; DOCG 2004
Barolo
1748 ha
110 000 hl
DOC 1966; DOCG 1980
Barbaresco
671 ha
33 000 hl
DOC 1966; DOCG 1980


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti