II
|
Minä ja nebbiolo |
Kun tulopäivänä emme kerinneet käydä lounaalla Barolossa,
oli se ohjelmassa perjantaina. Aamulla otimme auto alle ja ajelimme tuttuja
teitä viinitarhojen välissä kohden La Morraa ja Baroloa. Suurin osa rypäleistä
oli jo kerätty, mutta siellä täällä oli palstoja, joissa sato vielä odotti
poimijoita. Pakkohan oli pysähtyä kuvaamaan köynnöksiä ja rypäleitä sopivassa
paikassa Verdunon ja La Morran rajoilla. Saavuimme Baroloon sopivasti lounasaikaan.
Viimekertana verrattuna tuntui, että uusia ravintoloita ja viinikauppoja oli
siellä täällä ja turistejakin näytti olevan liikkeellä melko paljon.
Olemme jo monena vuonna syöneet samassa ravintolassa saman
lounaan: Risotto carnaroli di Bra al Barolo, suomeksi Bran kaupungista
tulevasta carnaroli riisistä tehty risotto, jossa on barolo-viiniä –
barolorisotto Barolossa. Ja juomaksi tietysti samaa viini, mitä on käytetty
risoton tekemiseen: Giacomo Grimaldin barolo 2012. Koska risoton valmistus
kestää parikymmentä minuuttia otimme alkupaloiksi perinteisen Vitello Tonaton –
vasikanpaistia tonnikalamuhennoksen kera. Paikan nimi on siis Rosso Barolo. Ravintolan
seinillä oli paikallisen taiteilijan töitä, jotka hän oli maalannut barolo-viinillä.
Yhdellä seinällä roikkui lisäksi vanha kilpapyörä ja sekös meitä miellytti.
Pieni kauppakierros Barolossa (mukaan jäi mm. arneis jälkiruokaviini
ja barolo chinato) ja mäki ylös La Morraan. Vanha tuttu Marcarinin viinitalon esittelytila
olikin kiinni, mutta vieressä olevassa jäätelöbaarissa myytiin edelleenkin
Venchin jäätelöitä. Kylän keskustassa olevassa Cantina La Morrassa näkyi olevan
taidenäyttely, joka aukeaa kylläkin vasta seuraavana päivänä. Ovi oli kuitenkin
auki ja sisällä oli taiteilijan lisäksi muutama vieras. Olimme jo kerran
aikaisemminkin käyneet kyseisen graafikon, Pierflavio Gallinan
näyttelyssä ja ostaneetkin yhden hänen töistään, joissa hän kuvaan alueen
maisemia. Kysymme lupaa päästä sisään ja toki sen saimme. Kiertelimme näyttelyä
ja juttelimme taiteilijan kanssa sen mitä kielitaitomme riitti. Ja tälläkin
kertaa matkaa lähti yksi hänen hienoista grafiikkalehdistään.
|
Pierflavio Gallina |
Seuraavana oli vuorossa perinteitä noudattaen vierailu Le Vigne Bio -viinibaarissa. Tällä
pienellä baarilla on tarjolla erinomainen valikoima luomu-viinejä niin
lähialueelta kuin myös hieman kauempaakin. Laseihimme päätyi Piemonten
erikoisuus nacetta ja perinteisempi arneis. Mukaan tulee aina lautasellinen
lihoja, makkaroita ja juustoja. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka tämäkin
varsinkin viininystäville (kuka muu tälle alueelle eksyisi?).
Illaksi takasin Albaan ja syömään. Majapaikkamme läheltä löytyi
pieni Trattoria da Sergio – ei mikään fine dining -paikka, mutta tuntui olevan
paikallisten suosiossa. Jollakin tavalla tämä paikka oli kytköksissä Sardinaan,
koska ”mustapäälippuja”
oli näkyvissä ja merenantimia tarjolla enemmän kuin muissa paikallisissa ravintoloissa.
Tarjolla oli mustekalaa, äyriäisiä ja kalaa. Valitettavasti varsinainen päivän
kala oli loppu ja tilalle tarjottiin tonnikalaa. Tämä oli kyllä aivan
ylikypsennetty eikä ollut siten mikään hyvä valinta. Muut ruuat olivat toki hintansa
väärtejä. Ja juomaksi löytyi Vietin arneis – pitkästä aikaa. Lienee ensimmäinen
arneis, jota joskus täällä ollessamme olemme maistaneet. Ruuan sulatteluun sitten
kattoterassille kylmenevässä illassa ihailemaan kuutamoa erbalucen loppuja
maistellen.
|
Grillattua mustekalaa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti