III


Markkinatunnelmaa
 Lauantaina Albassa on perinteisestä markkinapäivä. Keskusta on täynnä vaatteiden, laukkujen, kenkien, keittiötarvikkeiden sun muun roinan myyjiä sekä tietenkin mitä parhain ruokatori, jossa vihannekset, hedelmät, kalat, makkarat, juustot ja leivät tekevät kauppansa. Pari tuntia menee helposti kierrellet ja ihmetellen – varsinkin tuolla ruokatorilla. Alueellaan on vielä erikseen paikallisten luomutuottajien pientori, josta voi mukaansa ostaa viinejä, hunajaa, juustoja, makkaroita ja tietenkin maailman parhaita pähkinöitä.






Iltapäivällä enne Albasta lähtöä poikkesimme vielä tryffelimarkkinoille. Markkinoista enemmän aikaisemmassa blogissani. Tämähän on se aika vuodesta, josta Alba on kuuluisa. Alban valkoinen tryffeli on maailmankuulua gastronomien (ja vähän muidenkin) piirissä. Sen hinta liikkuu 4-6€ kieppeissä per gramma. Tryffeliteeman ympärille on järjestetty 8-viikkoinen festivaali, jonka aikana on jos jonkinlaista tapahtumaa. Alban keskustassa on varsinainen tryffelimarkkinapaikka, jossa esitellään ja myydään itse tryffeleiden lisäksi tryffeliestä tehtyjä tuotteita ja viinejä. Sisään pääsy on 4€ tai jos haluaa maksaa viininmaistosta niin hieman enemmän. Toki tuosta viininmaistosta ei kannata maksaa, koska tuo maisto tapahtuu siihen varatulla alueella, joka on tupaten täynnä. Jos viineistä on kiinnostunut niin paikalliset viinintuottajat, joilla on omat kojunsa messuilla kyllä mielellään maistattavat tuotteitaan ihan ilmaiseksi (ja nämä viinit taitavat olla jopa parempia kuin nuo maksulliset).

Tryffelit esillä, oikealla mustaa ja vasemmalla valkoista

Villa Tiboldi

Iltapäivällä pakkasimme kamat ja itsemme autoon ja jätimme Alban taaksemme suunnistaen kohden Canalen kylää noin 15 km Albasta pohjoiseen. Canale sijaitsee Roeron alueella toisin kuin Alba, Barolo ja Barbaresco, jotka ovat osa Langhea. Olimme varanneet yöpymiset kahdeksi yöksi majatalosta nimeltä Villa Tiboldi. Talon omistaa sama perhe, joka valmistaa viinejä Malviran nimellä. Tämä vanha talokokonaisuus sijaitsee viinitarhan ylärinteellä ja sitä viinitarhat ympäröivät sitä joka puolella. Navigaattori kylläkin löysi meille melko mielenkiintoisen reitin Canalen keskustasta kilometrin päähän tilalle. Usko oli loppua tien kavetessa ja käydessä huonommaksi. Onneksi oli neliveto alla. Toki sinne olisi ollut hieman leveämpikin tie, mutta se lienee ollut muutaman kymmenen metriä pitempi kuin tämä traktoritie.

Huoneistomme oli noin 50m2:n sviitti, jossa parvella olivat makuutilat - alhaalla oleskelutilat, kylpyhuone sekä iso terassi, josta aukesivat näkymät viinitarhoille. Villa Tiboldissa on vain 10 huoneistoa, joten se on melko pieni. Aamupala tarjotaan omassa lasitetussa terassihuoneessa ja siellä on nimetyt pöydät joka huoneistolle. Majatalon yhteydessä toimii ravintola, joka on saanut maininnan Michelin-oppaassa. Tämä on kyllä yksi hienoimmista majapaikoista, jossa koskaan olen majoittautunut.



Näkymä terassiltamme, alhaalla näkyy Malviran rakennukset
Keittiön tervehdys

Olimme varanneet tutustumisen viininvalmistamoon vielä samaksi iltapäiväksi. Tästä Malviran vierailusta omalla sivullaan lisää. Illalla olimme varanneet illallisen ravintolaan. Jo kotisuomessa olimme tutustuneet menuun ja ajattelin ottaa chefin erikoismenun. Valitettavasti sitä ei ollut tarjolla, koska tryffeliaikana sen korvaa tryffelimenu, josta tällä kertaa en ollut kiinnostunut. Päädyimme molemmat ottamaan paikallisen menun:
·         alkuun keittiötervehdys paikallisista aineista. Näistä kolmesta pienestä maisteluannoksesta yksi oli kyllä melko erikoisen makuinen ja emme olleet näköjään ainoat, jotka siitä eivät pitäneet: 
  • alkupalaksi Vitello Tonato talon tapaan
  • sen jälkeen tajarin (paikallinen ohut pasta) kevätsipulin, sitruunan ja kapristen kera
  • pääruuaksi turskaa mustajuuren kera
  • jälkiruuaksi jotakin, joka ei jäänyt mieleen

Vitello tonato


Menukokonaisuuteen sai mukaan sommelierin valitset Malviran viinit. Ruuat olivat hyvin tehdyt ja kauniisti esille asetetut, mutta se jokin niistä kyyllä puuttui. Ihan hyvää, muuta ei mitään elämyksellistä. Illallisen jälkeen istuskelimme vielä hetken terassilla Roero Riservasta nauttien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti