Seuraavan päivänä lähdimme aamusta sunnuntaikävelyllä seuraavan harjanteen takana sijaitevalle Cascina Chiccon viinitilalle, jonka Malviralla esittelijänämme ollut nainen kertoi olevan ”palatsi” Malviran käytännöllisiin tiloihin verrattuna.
Cascina Chiccon luolastoa |
Olimme sopivasti ajoissa paikalla, mutta emme löytäneet ovea
mistä piti mennä sisään. Onneksi ystävällinen mieshenkilö saattoi meidät sisään
ja liityimme jo alkaneeseen kierrokseen ranskalaisen ryhmän kanssa. Kieli oli
onneksi englanti. Esittelijänä oli keski-ikäinen mies, joka kertoi tekevänsä
viikonloppukeikkana näitä esittelykierroksia. Myöhemmin selvisi, että hän on
enologi ja työskentelee Martinilla Torinossa ja että hän on jonkinlaisessa
sukulaissuhteessa talon johtoon. Koska ranskalaiset, joita oli noin 10, eivät
kyselleet yhtään mitään niin minä iskin esittelijän kylkeen ja jututin häntä
koko kierroksen ajan. Kun hän huomasi minun tietävän jotakin viineistä ja
niiden valmistuksesta, hän sitten jutteli minun kanssani niitä näitä.
Kierroksella näimme niin terässammiot, joissa viini oli käymässä, kuin myös
punaviinin kypsytykseen käytetyt tammitynnyrit. Tilan kypsytystilat on kaivettu
talon takana
nousevaan harjanteeseen niinkin läheisessä menneisyydessä kuin 30
vuotta sitten. Käytäviä riitti toisensa perään labyrintiksi asti yhteensä puoli
hehtaaria aina 28 metrin syvyyteen maan alle. Tilaa tosiaan tarvitaan
30 000 kuohuviinipullon kypsytykseen. Osa käytävistä oli kapeita ja ne oli
kuulemma kaivettu käsipelillä, koska koneet eivät näihin käytäviin mahtuneet.
Maan alla oli myös temppeliksi sanottu kupolinmuotoinen tila, joka toimi niin
lähinnä kai maistelu ja esittelytilana. Palatsihan tämä on. Kierroksen jälkeen
tulimme varsinaiseen maistelutilaan maan pinnalle. Kävimme läpi talon koko
tuotannon - yhteensä 14 viiniä. Mukaan jäi jälkiruokaviini ja rosè kuohari.
1970-luvulla Erneston poika Federico, joka myös oli isänsä
tapaan teurastaja, otti tilan hoidon vastuullensa. Hänen aikanaan Chicco alkoi
pullottaa viinejä talon nimellä ja näistä päivistä lähtien Chiccon
viinintuotantoa ovat ohjanneet yksityiskohtiin paneutuminen sekä rakkaus
korkealaatuisia tuotteita kohtaan. Heille tyytyväisiä asiakkaita tärkeämpää on
se, että he itse saavuttavat odotuksensa.
Seuraavalla vuosikymmenellä oli kolmannen sukupolven aika
astua vastuuseen tilan vetämisestä; Ernoston pojat Enrico ja Marco, jotka
olivat käyneet Alban enologisen koulun ja siten kouluttautuneet viinin
viljelyyn. 1990-luvulla perhe uudisti teknologiaansa ja kasvatti tiluksiaan
ostamalla palstoja eripuolilta Roeroa. Ostojen perusteena on ollut palstojen
sopivuus tiettyjen rypälelajikkeiden kasvattamiseen. Vuosituhannen vaihteessa
Enricon ja Marcon kokeilut johtivat puhtaasi nebbiolosta, klassisella
menetelmällä tehdyn kuohuviinin syntyyn, josta sittemmin on tullut yksi tilan
lippulaivatuotteista. Samoihin aikoihin Chicco hankki myös palstoja Barolon
alueelta Monfortesta.
Nykyään Cascina Chiccua pyöritetään businessvetoisesti toki
unohtamatta korkeaa laatua. Business vetoisuus näkyy esim. siinä, että viinit
pistetään myyntiin sitä mukaan kun vuosikerrat valmistuvat kellarissa. Niitä ei
varastoida tulevia vuosia varten, joten vanhoja vuosikertoja ei ole myynnissä. Cascina
Chiccolla on viinipalstoja Canalen, Castellinaldon ja Vezza d’Alban alueilla
Roerossa ja siis muutama hehtaari myös Monfortessa Langhessa. Viljelyssä on
kaiken kaikkiaan 48 hehtaaria ja vuosituotanto on 435 000 pulloa. Näistä
10 000 pulloa on kuohuviiniä.
Cascina Chicco kasvattaa punaisten nebbiolon ja barberan
lisäksi valkoisia arneista ja favoritaa. Tila korostaa vastuullista viljelyä ja
valmistusta, joka heidän mukaansa kumpuaa kunnioituksesta ja rakkaudesta
ympäristöön. Heillä ei ole kuitenkaan luomusertifikaattia ja kierroksella
esittelijä kertoi heidän käyttävän kemikaaleja ”viisaasti”. Chicco on
istuttanut viinipalstojensa ympäristöön pähkinäpensaita sekä puita luonnon
monimuotisuutta ylläpitämään. Heillä on joissakin viineissä käytössä ”The Green
Experience” tavaramerkki. Merkin takana on paikallinen MTK eli Italian
maanviljelijöiden yhdistys. He ovat luoneet säännöt, jotka koskevat viinin
kasvatusta kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tuottajat voivat
liittyä tähän yhteisöön ja toimittaa valmiit viinit testattavaksi. Jos niistä
ei löydy rajat ylittäviä määriä kasvinsuojeluaineita ja hyönteismyrkkyjä, viini
saa luvan käyttää tätä tavaramerkkiä. Eli kun normaali luomusertifikaatti on
tavallaan ennakkovalvontaa niin The Green Exprerience valvoo valmiita tuotteita
jälkikäteen.
Ja sitten ne viinit ja niiden valmistus
Favorita
Rypäleet kerätään syyskuun puolivälissä ja rypäleet jätetään
lepäämään yhden yön yli. Murskaus tehdään viilennettynä max 2°C
asteen lämpötilassa. Maseraatio tapahtuu kuorien kera edelleen viileässä ja
käyminen terästankeissa ennen pullotusta.
Arneis
Sadonkorjuu on suunnilleen samaan aikaan kuin favoritallakin
ja valmistuskin on samanlainen. Tammea ei siis käytetä tässäkään.
Cuvée Zero
Viini tehdään 100% nebbiolosta ja sato kerätään
huomattavasti aiemmin kuin punaviineihin käytettävät rypäleet (elokuun
lopussa). Aikainen korjuu varmistaa hapokkaammat rypäleet. Niin valkoinen kuin
myös rose tehdään samalla tavalla. Ainoa ero on, että roseessa viinimehu saa
levätä kuorien kanssa 12 tuntia. Rypäleet puristetaan kylminä ja käytetään
terästankeissa. Viinejä myös kypsytetään teräksessä 6-8 kuukautta, jonka
jälkeen viini pullotetaan ja annetaan maata viinisakan kanssa 30-36 kk. Pullot
avataan, sakka päästetään ulos, pulloon lisätään perusviiniä (ei sokeria eikä
hiivaa) ja korkitetaan uudelleen.
Barbera
Viinejä on kahden tyyppisiä: toinen käy läpi malolaktisen
käymisen ja toinen ei. Muuten viinien valmistustapa on hyvin samanlainen.
Sadonkorjuu on syyskuun lopussa. Käyminen tapahtuu terästankeissa ja kypsytys
sekä malolaktinen käyminen (siinä toisessa) 6 kuukautta tammitynnyreissä.
Nebbiolot
Chicco yuottaa kolmen tyyppisiä viinejä nebbiolosta, jotka
kaikki korjataan lokakuun alussa (paitsi Barolo Riserva lokakuun lopussa):
- Rypälelajikkeen nimellä tuotetut DOC viinit Langhe Nebbiolo sekä Nebbiolo D’Alba. Molemmat viinit kerätään kahdessa erässä pitäen erien välissä viikon tauko. Jälkimmäisen satoa rajoitetaan melko rankalla kädellä (noin 20% ensin mainittuun verrattuna). Molemmilla on maseraatio terässammiossa viikon molemmin puolin, mutta sen jälkeen valmistustavat eriävät. Langhe Nebbiolo pistetään puoleksi vuodeksi tammitynnyriin kypsymään kun taas Nebbiolo D’Alba puolestaan siirretään isoihin tammisammiohin, joissa viini käy läpi malolaktisen käymisen ja kypsyy 12-15 kuukautta.
- Alueen nimellä tuotetut Roero sekä Roero riserva (molemmat DOCG): Molemmissa viineissä sadon korjuu tapahtuu saman lailla kahdessa erässä kuin yllä mainituissa. Maseraatio tapahtuu molemmissa teräksessä, jonka jälkeen malolaktinen käyminen tammessa: ensin mainittu 12-15 kuukautta osittain isoissa ja osittain pienemissä tynnyreissä, jälkimmäinen normaaleissa tynnyreissä 16-18 kuukautta. Molemmat siirretään takaisin teräkseen lepäämään muutamaksi kuukaudeksi ennen pullotusta.
- Sekä kaksi eri baroloa, joista toinen on riserva (tietysti DOCG): molemmat barolot tehdään hyvin perinteisesti. Maseraatio tapahtuu pienissä terässammioissa reilun kuukauden, jonka jälkeen viini kypsytetään 2-3 kuution slovakialaisesta tammesta tehdyissä tammitynnyreissä. Normaali barolo tulee myyntiin 4 vuotta sadonkorjuusta ja riservalla myyntiinlasku tapahtuu 7 vuoden jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti