Cascina Chicco


Seuraavan päivänä lähdimme aamusta sunnuntaikävelyllä seuraavan harjanteen takana sijaitevalle Cascina Chiccon viinitilalle, jonka Malviralla esittelijänämme ollut nainen kertoi olevan ”palatsi” Malviran käytännöllisiin tiloihin verrattuna.
Cascina Chiccon luolastoa
Olimme sopivasti ajoissa paikalla, mutta emme löytäneet ovea mistä piti mennä sisään. Onneksi ystävällinen mieshenkilö saattoi meidät sisään ja liityimme jo alkaneeseen kierrokseen ranskalaisen ryhmän kanssa. Kieli oli onneksi englanti. Esittelijänä oli keski-ikäinen mies, joka kertoi tekevänsä viikonloppukeikkana näitä esittelykierroksia. Myöhemmin selvisi, että hän on enologi ja työskentelee Martinilla Torinossa ja että hän on jonkinlaisessa sukulaissuhteessa talon johtoon. Koska ranskalaiset, joita oli noin 10, eivät kyselleet yhtään mitään niin minä iskin esittelijän kylkeen ja jututin häntä koko kierroksen ajan. Kun hän huomasi minun tietävän jotakin viineistä ja niiden valmistuksesta, hän sitten jutteli minun kanssani niitä näitä. Kierroksella näimme niin terässammiot, joissa viini oli käymässä, kuin myös punaviinin kypsytykseen käytetyt tammitynnyrit. Tilan kypsytystilat on kaivettu talon takana
nousevaan harjanteeseen niinkin läheisessä menneisyydessä kuin 30 vuotta sitten. Käytäviä riitti toisensa perään labyrintiksi asti yhteensä puoli hehtaaria aina 28 metrin syvyyteen maan alle. Tilaa tosiaan tarvitaan 30 000 kuohuviinipullon kypsytykseen. Osa käytävistä oli kapeita ja ne oli kuulemma kaivettu käsipelillä, koska koneet eivät näihin käytäviin mahtuneet. Maan alla oli myös temppeliksi sanottu kupolinmuotoinen tila, joka toimi niin lähinnä kai maistelu ja esittelytilana. Palatsihan tämä on. Kierroksen jälkeen tulimme varsinaiseen maistelutilaan maan pinnalle. Kävimme läpi talon koko tuotannon - yhteensä 14 viiniä. Mukaan jäi jälkiruokaviini ja rosè kuohari.






Viinitalon on perustanut nykyisten vetäjien isoisä Ernesto Faccenda, jonka lempinimestä ”Chicu” tila on ottanut nimensä. Ernesto osti ensimmäiset viinitarhahehtaarinsa 1950-luvulla. Alkuperäiseltä ammatiltaan hän oli teurastaja. Hän oli ensimmäisiä, joka ymmärsi alueen viinintuotannon potentiaalin ja aloitti viljelemällä nebbioloa sekä barberaa, joita hän myi bulkkiviininä eteenpäin. Viinin lisäksi Ernesto viljeli myös hedelmiä, jotka edelleen kuuluvat tilan tuotantoon. 1960-luvulla Ernesto alkoi kunnostaa vanhaa tilan päärakennusta ja alkoi laajentaa kellareitaan.

1970-luvulla Erneston poika Federico, joka myös oli isänsä tapaan teurastaja, otti tilan hoidon vastuullensa. Hänen aikanaan Chicco alkoi pullottaa viinejä talon nimellä ja näistä päivistä lähtien Chiccon viinintuotantoa ovat ohjanneet yksityiskohtiin paneutuminen sekä rakkaus korkealaatuisia tuotteita kohtaan. Heille tyytyväisiä asiakkaita tärkeämpää on se, että he itse saavuttavat odotuksensa.

Seuraavalla vuosikymmenellä oli kolmannen sukupolven aika astua vastuuseen tilan vetämisestä; Ernoston pojat Enrico ja Marco, jotka olivat käyneet Alban enologisen koulun ja siten kouluttautuneet viinin viljelyyn. 1990-luvulla perhe uudisti teknologiaansa ja kasvatti tiluksiaan ostamalla palstoja eripuolilta Roeroa. Ostojen perusteena on ollut palstojen sopivuus tiettyjen rypälelajikkeiden kasvattamiseen. Vuosituhannen vaihteessa Enricon ja Marcon kokeilut johtivat puhtaasi nebbiolosta, klassisella menetelmällä tehdyn kuohuviinin syntyyn, josta sittemmin on tullut yksi tilan lippulaivatuotteista. Samoihin aikoihin Chicco hankki myös palstoja Barolon alueelta Monfortesta.

Nykyään Cascina Chiccua pyöritetään businessvetoisesti toki unohtamatta korkeaa laatua. Business vetoisuus näkyy esim. siinä, että viinit pistetään myyntiin sitä mukaan kun vuosikerrat valmistuvat kellarissa. Niitä ei varastoida tulevia vuosia varten, joten vanhoja vuosikertoja ei ole myynnissä. Cascina Chiccolla on viinipalstoja Canalen, Castellinaldon ja Vezza d’Alban alueilla Roerossa ja siis muutama hehtaari myös Monfortessa Langhessa. Viljelyssä on kaiken kaikkiaan 48 hehtaaria ja vuosituotanto on 435 000 pulloa. Näistä 10 000 pulloa on kuohuviiniä.

Cascina Chicco kasvattaa punaisten nebbiolon ja barberan lisäksi valkoisia arneista ja favoritaa. Tila korostaa vastuullista viljelyä ja valmistusta, joka heidän mukaansa kumpuaa kunnioituksesta ja rakkaudesta ympäristöön. Heillä ei ole kuitenkaan luomusertifikaattia ja kierroksella esittelijä kertoi heidän käyttävän kemikaaleja ”viisaasti”. Chicco on istuttanut viinipalstojensa ympäristöön pähkinäpensaita sekä puita luonnon monimuotisuutta ylläpitämään. Heillä on joissakin viineissä käytössä ”The Green Experience” tavaramerkki. Merkin takana on paikallinen MTK eli Italian maanviljelijöiden yhdistys. He ovat luoneet säännöt, jotka koskevat viinin kasvatusta kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tuottajat voivat liittyä tähän yhteisöön ja toimittaa valmiit viinit testattavaksi. Jos niistä ei löydy rajat ylittäviä määriä kasvinsuojeluaineita ja hyönteismyrkkyjä, viini saa luvan käyttää tätä tavaramerkkiä. Eli kun normaali luomusertifikaatti on tavallaan ennakkovalvontaa niin The Green Exprerience valvoo valmiita tuotteita jälkikäteen.


Ja sitten ne viinit ja niiden valmistus

Favorita

Rypäleet kerätään syyskuun puolivälissä ja rypäleet jätetään lepäämään yhden yön yli. Murskaus tehdään viilennettynä max 2°C asteen lämpötilassa. Maseraatio tapahtuu kuorien kera edelleen viileässä ja käyminen terästankeissa ennen pullotusta.

Arneis

Sadonkorjuu on suunnilleen samaan aikaan kuin favoritallakin ja valmistuskin on samanlainen. Tammea ei siis käytetä tässäkään.

Cuvée Zero

Viini tehdään 100% nebbiolosta ja sato kerätään huomattavasti aiemmin kuin punaviineihin käytettävät rypäleet (elokuun lopussa). Aikainen korjuu varmistaa hapokkaammat rypäleet. Niin valkoinen kuin myös rose tehdään samalla tavalla. Ainoa ero on, että roseessa viinimehu saa levätä kuorien kanssa 12 tuntia. Rypäleet puristetaan kylminä ja käytetään terästankeissa. Viinejä myös kypsytetään teräksessä 6-8 kuukautta, jonka jälkeen viini pullotetaan ja annetaan maata viinisakan kanssa 30-36 kk. Pullot avataan, sakka päästetään ulos, pulloon lisätään perusviiniä (ei sokeria eikä hiivaa) ja korkitetaan uudelleen.

Barbera

Viinejä on kahden tyyppisiä: toinen käy läpi malolaktisen käymisen ja toinen ei. Muuten viinien valmistustapa on hyvin samanlainen. Sadonkorjuu on syyskuun lopussa. Käyminen tapahtuu terästankeissa ja kypsytys sekä malolaktinen käyminen (siinä toisessa) 6 kuukautta tammitynnyreissä.

Nebbiolot

Chicco yuottaa kolmen tyyppisiä viinejä nebbiolosta, jotka kaikki korjataan lokakuun alussa (paitsi Barolo Riserva lokakuun lopussa):
  • Rypälelajikkeen nimellä tuotetut DOC viinit Langhe Nebbiolo sekä Nebbiolo D’Alba. Molemmat viinit kerätään kahdessa erässä pitäen erien välissä viikon tauko. Jälkimmäisen satoa rajoitetaan melko rankalla kädellä (noin 20% ensin mainittuun verrattuna). Molemmilla on maseraatio terässammiossa viikon molemmin puolin, mutta sen jälkeen valmistustavat eriävät. Langhe Nebbiolo pistetään puoleksi vuodeksi tammitynnyriin kypsymään kun taas Nebbiolo D’Alba puolestaan siirretään isoihin tammisammiohin, joissa viini käy läpi malolaktisen käymisen ja kypsyy 12-15 kuukautta.
  • Alueen nimellä tuotetut Roero sekä Roero riserva (molemmat DOCG): Molemmissa viineissä sadon korjuu tapahtuu saman lailla kahdessa erässä kuin yllä mainituissa. Maseraatio tapahtuu molemmissa teräksessä, jonka jälkeen malolaktinen käyminen tammessa: ensin mainittu 12-15 kuukautta osittain isoissa ja osittain pienemissä tynnyreissä, jälkimmäinen normaaleissa tynnyreissä 16-18 kuukautta. Molemmat siirretään takaisin teräkseen lepäämään muutamaksi kuukaudeksi ennen pullotusta.
  • Sekä kaksi eri baroloa, joista toinen on riserva (tietysti DOCG): molemmat barolot tehdään hyvin perinteisesti. Maseraatio tapahtuu pienissä terässammioissa reilun kuukauden, jonka jälkeen viini kypsytetään 2-3 kuution slovakialaisesta tammesta tehdyissä tammitynnyreissä. Normaali barolo tulee myyntiin 4 vuotta sadonkorjuusta ja riservalla myyntiinlasku tapahtuu 7 vuoden jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti